Geplaatst op
Als je komt te overlijden, heb je geen zeggenschap meer over je bezittingen en financiën: je kunt er namelijk niets meer van vinden of zeggen. Dus wat gebeurt er met jouw financiën na jouw reis naar het hiernamaals? Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat je door een ziekte (zoals Altzheimer) niet meer in staat bent zelf beslissingen nemen. In deze blog geven we tips wat je alvast kunt regelen voordat je komt te overlijden of niet meer in staat bent zelfstandig te beslissen. Zo zorg je dat je zaken nu al goed geregeld zijn.
Levenstestament
Een levenstestament is cruciaal om je zaken goed geregeld te hebben mocht je nog leven, maar geen beslissingen meer kunnen nemen. Wanneer je een gevaarlijk beroep opereert of een chronische ziekte in de familie hebt lopen, is het verstandig om dit alvast op te stellen. Een levenstestament zorgt er namelijk voor dat je persoonlijke, financiële en medische zaken geregeld worden door een persoon naar keuze. Samen met de nabestaandenzorg brengen jullie je wensen in kaart en vervolgens stellen ze het levenstestament op. Ben je bang dat jouw belangen niet worden behartigd op de manier dat jij dat zelf zou willen? Ook dit wordt besproken en vastgelegd. Zo krijg je de garantie en rust die je nodig hebt. Een notaris stelt het rechtsgeldige document op. Belangrijk om te weten is dat je wel wilsbekwaam moet zijn (bij het volle verstand) om hier in aanmerking voor te komen.
Testament
Het verschil tussen een levenstestament en een gewoon testament is dat een normaal testament bepaalt wat er met je vermogen en nalatenschap gebeurt na het overlijden. Een gewoon testament is cruciaal zodat jouw eigendommen niet zomaar in de verkeerde handen terecht komen. Als jij bijvoorbeeld alles wilt nalaten aan je vrouw en niet aan je dochter die je al zestig jaar niet hebt gezien, kun je dit vaststellen in het testament.