Geplaatst op
Bij het verzenden van een pakket is het soms nodig om bij het berekenen van het verzendtarief naar het volumegewicht van je pakket te kijken. Normaal gesproken wordt het verzendtarief bepaald op basis van de bestemming en het gewicht van het pakketje. Er zijn echter uitzonderingen. Lees verder in ons blog over het verschil tussen volumegewicht en werkelijk gewicht.
Volumegewicht
Het volumegewicht is de tegenhanger van het werkelijke gewicht. Deze wordt als volgt bepaald: hoogte x breedte x lengte in centimeters en vervolgens dit door een bepaalde factor delen. De factor hangt af van de vervoerder/koeriersdienst. Het getal dat hier uit komt is het volumegewicht. Dit is dus niet hetzelfde als het werkelijk gewicht.
Het werkelijk gewicht
Het werkelijk gewicht van een pakketje is wat de naam al zegt: het werkelijke gewicht van het pakketje in kilo’s. Het pakketje wordt op de weegschaal gezet en dit gewicht wordt genomen bij het berekenen van het verzendtarief.
Wat is het verschil?
Bij het bepalen van het verzendtarief wordt altijd gekeken naar het hoogste gewicht. Stel dat het volumegewicht hoger is dan het werkelijke gewicht, dan wordt het verzendtarief bepaald op basis van het volumegewicht. Een voorbeeld:
- Pakketje A is 50x40x40 groot en weegt 6 kilo volgens de weegschaal
- Het werkelijke gewicht is dus 6 kilo. Het volumegewicht is 50x40x40/5000 = 16 kilo
- Het verzendtarief wordt berekent op basis van 16 kilo volumegewicht
Een 2e voorbeeld:
- Pakketje B is 10x10x10 en weegt 10 kilo volgens de weegschaal
- Het werkelijke gewicht is dus 10 kilo. Het volumegewicht is 10x10x10/5000 = 0,2 kilo
- Het verzendtarief wordt berekent op basis van het werkelijke gewicht van 10 kilo
Waarom wordt er naar het hoogste gewicht gekeken?
Pakketjes nemen ruimte in beslag in bijvoorbeeld een vliegtuig of bestelwagen. Deze ruimte kost uiteraard geld en moet dus zo efficiënt mogelijk worden ingericht. Een klein pakketje van 10 kilo is doorgaans goedkoper te vervoeren dan een groot pakketje van 5 kilo.