Geplaatst op
Je bent net in dienst bij een nieuwe werkgever en je merkt dat het werk niet is wat je er van verwachtte; de werkdruk ligt te hoog, het werk is niet leuk of je mist de uitdaging. Wat doe je dan? Bij een jaarcontract is het gebruikelijk dat er één maand proeftijd wordt afgesproken. Beide partijen kunnen in deze periode ontdekken of het klikt tussen de werknemer en werkgever. Mocht je dus in je eerste maand merken dat het werk je niet ligt, om wat voor reden dan ook, dan kun je de samenwerking stopzetten.
Ontslag tijdens proeftijd door werkgever
Een werkgever heeft vrij weinig beperkingen voor het ontslaan van een personeelslid tijdens de proefperiode. Ontslag mag echter niet ingediend worden op basis van discriminatie, in welke vorm dan ook. Als werknemer heb je recht op een (schriftelijke) verklaring van je werkgever voor het reden voor ontslag. Wanneer de werkgever je ontslaat, heb je recht op een WW-uitkering. Je bent immers niet verwijtbaar werkloos.
Ontslag tijdens proeftijd door werknemer
Wanneer als je als werknemer ontslag neemt tijdens de proeftijd, dan ontvang je géén WW-uitkering. Je hebt er namelijk zelf voor gekozen om te stoppen met werken. Ook bij verwijtbaar gedrag, zoals telkens te laat op werk komen of ongeoorloofd niet op het werk verschijnen, brengt je recht op een WW-uitkering in gevaar. Je ontvangt wel een WW-uitkering indien je werkgever een schriftelijke verklaring heeft gegeven over je ontslag, waarin staat dat er geen sprake is van verwijtbaar handelen.
Regels omtrent de proeftijd
Een proeftijd moet altijd schriftelijk vermeld zijn; een mondelinge overeenkomst is niet rechtsgeldig en er kan dus ook geen ontslag worden gegeven tijdens de proefperiode. Indien het bedrijf volgens een CAO werkt, dan staat er in de CAO vaak afspraken over de proeftijd. Ben je ongeoorloofd ontslagen? Een ontslagrecht advocaat kan je hierbij helpen.