Geplaatst op
Steeds meer mensen beginnen te realiseren hoe de kledingindustrie in elkaar zit. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van vervuilende stoffen en onder slechte arbeidsomstandigheden geproduceerde kleding. Gelukkig worden we steeds bewuster in onze koopgedrag en kiezen we steeds meer voor een duurzamere kledingkast. Veel merken zoals stanley kleding worden geproduceerd met respect voor milieu en de mens. We zetten een aantal tips op een rijtje waaraan je duurzame kleding kunt herkennen.
Ons koopgedrag versimpelen
De eerste stap in het duurzamer omgaan met kleding is ons koopgedrag aanpassen. De modetrends veranderen om de paar maanden, waardoor je als fashion liefhebber geneigd bent om telkens nieuwe kleding te kopen. Maar hebben we dit daadwerkelijk nodig? Mocht je een modeliefhebber zijn dan wordt dit een lastige klus. Echter is het aan te raden om ons koopgedrag flink te minderen en beter in te richten. Voorheen kochten we kleding op basis van het seizoen. Laten we hier met zijn allen weer op terugvallen en onze kleding beperken tot maximaal de 4 seizoenen van het jaar. Mocht je heel nauwkeurig omgaan met de duurzame richtlijnen, dan richt je jouw kledingkast simpelweg in op de geschiktheid voor warm en koud weer.
Uit welk land komt de kleding?
Een van de zorgwekkende onderdelen van de kledingindustrie zijn de lageloonlanden in voornamelijk Azië. Met het kopen van relatief goedkope kleding ondersteun je het werk van mensen in slechte werkomstandigheden. Dit geldt in sommige gevallen ook voor duurdere kleding. Let daarom goed op uit welk land een kledingstuk komt. In dit geval kan je de voorkeur geven aan een land van herkomst met duidelijke en goede arbeidsvoorschriften.
Controleer de kledingkeurmerken
Het controleren van een kledingstuk is soms heel veel uitzoekwerk. Daar zit niet iedereen op te wachten en dat is ook zeker begrijpelijk. Gelukkig zijn er veel milieuorganisaties die een kledingkeurmerk hebben uitgebracht. Deze keurmerken zijn online eenvoudig te vinden. Wanneer je een kledingkeurmerk tegenkomt tijdens het winkelen, dan weet je meteen hoe het kledingstuk is geproduceerd.
Duurzaam omgaan met kleding
Tijd voor nieuwe kleding? Neem eens een kijkje in een tweedehands aanbod van kleding. Daarnaast zijn veel kledingstukken gerecycled en wordt hierdoor de levensduur van vele kledingstukken verlengt. Iemand die een kledingstuk niet meer gaat gebruiken is voor een ander een nieuwe aanwinst in de kledingkast. Ga je zelf kleding niet meer gebruiken? Zet deze dan te koop of ruil deze met iemand anders. Op deze manier behouden we kledingstukken maximaal in omloop en hoeft er geen nieuwe kleding gefabriceerd te worden.