Geplaatst op
In de bouw, overheid of dienstensector zien we het veelvuldig gebruik van gasveren. Ze springen niet in het oog, maar hebben zeker een belangrijke functie om veel dingen makkelijker te maken. In deze blog lees je wat je hebt aan een gasveer. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.
Wat heb je aan een gasveer?
Overal in het dagelijks leven komen we gasveer tegen. Ze zijn goed voor vele toepassingen. Wat dacht je van landbouwvoertuigen, schepen en fietsenstallingen? Je weet wel zo’n rek wat naar beneden komt en waar je je fiets dan op kan zetten, zodat je hem daarna weer naar boven kan doen. Zelfs in industriële meubels en bureaustoelen (hoogte verstellen) komen gasveren voor. Het is dus een systeem wat wijdverspreid in de samenleving gebruikt wordt.
Hoe werkt een gasveer?
In principe is een gasveer hydropneumatisch. Deze is gevuld met stikstof. Natuurlijk is de veer goed afgesloten en wordt de stikstof sterk samengedrukt. Het is juist de stikstof die zorgt voor de vering. De mechanische delen van de gasveer bestaan uit een cilinder, zuiger en een zuigerstang. Wanneer de zuiger in de cilinder wordt gedrukt, dan gaat de stikstof zich verplaatsen. Hiervoor zijn verschillende kanalen gemaakt in de gasveer. De kracht van de veer ontstaat door de verplaatsing van het gas plus de druk en weerstand die hiermee samenhangen. Het gas in de cilinder wordt eigenlijk samengedrukt, hierdoor ontstaat de verende werking. Met behulp van bijvoorbeeld een ventiel kun je de beweging van de zuiger beïnvloeden, door gas te laten ontsnappen verlaag je de weerstand waardoor de snelheid van de beweging toeneemt.
Twee soorten gasveren
Er worden twee soorten gasveren vaak gebruikt: een gasdrukveer en een gastrekveer. Bij de drukveer is er kracht nodig om de veer in te duwen, bij de trekveer is er kracht nodig om de veer uit te trekken.Type één wordt het meest gebruikt, bijvoorbeeld om zeer zware objecten te stutten. Wanneer we willen aangeven hoe sterk een gasveer is, dan doen we dit in Newton. Dit is de eenheid van kracht. Deze wordt gedefinieerd als: de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s kwadraat geeft.
Meer weten? Neem dan contact op met brimotech.nl.